Skip to main content

Anne-Mieke Zaat

Geeft les op: het Canisius College

In de vakken: Informatica en Technologie

Aan: havo en vwo, bovenbouw

Kijkje in de klas

Wie is Anne-Mieke?

Anne-Mieke (68) werkt al haar hele leven met kinderen en jongeren. “Op 14-jarige leeftijd heb ik bij een kinderdagverblijf gewerkt. Vervolgens ging ik naar de pabo en door de jaren heen heb ik als lerares voor verschillende klassen gestaan. Het zit in mijn genen om met kinderen en jongeren te werken.” Ondanks dat ze is gepensioneerd, staat Anne-Mieke nog steeds met heel veel plezier voor de klas. “Contacten leggen met de leerlingen vind ik het allerleukste. En daarnaast zorgen dat ze een stukje verder komen in hun ontwikkeling. Of het nou in mijn vak is, of op persoonlijk vlak.”

“Interesse hebben in iemand die opgroeit en die eigenlijk nog een plekje in de wereld zoekt en ze daarbij begeleiden. Dat is waar het leraarschap om draait. Als je dat leuk vindt en ook nog eens stevig in je schoenen staat, is het leraarschap wat voor jou.”

Praktisch aan de slag

Als docent informatica leert Anne-Mieke haar leerlingen op een leuke manier probleemoplossend te denken. “Ik leer ze hoe het komt dat een computer werkt, hoe de hardware en software in elkaar zitten en hoe de kleuren van pixels werken. En dan gaan we aan de slag zodat ze dit zelf ook kunnen beïnvloeden en programmeren.”

Naast informatica, geeft Anne-Mieke ook nog cursussen technologie. “Op vrijdagmiddag hebben we een techniekgroep en nu zijn we bijvoorbeeld bezig met de Lego League. Leerlingen zijn dan op een creatieve manier bezig met wetenschap en technologie.”

Geen standaard lessen

PowerPoints, saaie lesstof en leerlingen die achterover leunen, daar moet Anne-Mieke niks van hebben. “Ik vind het belangrijk dat er een goede sfeer is in de klas. Dat het veilig is, leerlingen zich op hun gemak voelen en dat ze de stof begrijpen. Vaak kunnen ze het onderling veel beter aan elkaar uitleggen dan als ik een standaard PowerPoint laat zien. Dus dat doe ik dan ook niet.”

“Bij informatica heb je zes toetsen in een jaar en die zijn heel belangrijk: ze zorgen er namelijk voor dat je over gaat. Naast die toetsen maken we er gewoon een gezellige boel van. Het gaat er ook gewoon om hoe je de leerlingen aanspreekt en de band die je met ze aangaat. Zo is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat je jouw lessen goed voorbereidt. Als mijn leerlingen binnenkomen, kunnen ze gelijk aan de gang. Ik zorg ervoor dat alles klaar ligt. Als je dat doet, voelen de leerlingen zich ook serieus genomen.”

Onderwijsontwikkeling

Anne-Mieke staat met enorm veel energie voor de klas. “Als je iets doet wat je leuk vindt, is het ook niet moeilijk om daar energie voor te maken. Het gebeurt gewoon. Zo vind ik onderwijsontwikkeling erg interessant. En dan vooral samen met de leerlingen. Samen kijken we waar ze naartoe moeten, hoelang we hebben en hoe je daar naar opbouwt. Doordat ze dit zelf gaan uitzoeken, is het ook makkelijker om aan de slag te gaan. De vrijheid die ze daarbij krijgen is heel belangrijk.”

Het motto van Anne-Mieke:

“Creativiteit is het belangrijkste ingrediënt van een leerproces.”

“Ik ben zelf heel creatief: als iemand met een probleem komt, kan ik tien dingen bedenken om het op te lossen. Dat vind ik leuk om bij leerlingen naar boven te krijgen. Ze moeten zelf mogelijkheden zien, zo sporen we ze aan om problemen op een creatieve manier op te lossen.”

 

Geïnteresseerd in een lerarenopleiding? Bekijk je mogelijkheden bij de HAN!

“Leraarschap gaat erom dat je contact kan maken met je leerlingen” – Anne-Mieke Zaat, docent op het Canisius College