Skip to main content

Zin in Lesgeven                                               

 • Ben je toe aan iets nieuws en overweeg je het leraarschap?
 • Twijfel je nog? Of twijfel je helemaal niet?
 • Heb je er zin in om het onderwijs in te gaan?
 • Dan is deze training wat voor jou!
 • Want of je het nu zeker weet of juist niet: Ga niet over één nacht ijs. Oriënteer je goed!

 

In het kort

Overweeg je de overstap naar het onderwijs maar vind je het lastig om een compleet en realistisch beeld te krijgen van het beroep van docent? De training heeft tot doel antwoord te geven op de vraag of ‘je het moet doen’: de overstap naar onderwijs. Of je er gelukkig van wordt. Of je het in je hebt. Of er een ‘fit’ is met het docentschap, zodat de juiste mensen ja zeggen en de juiste mensen nee zeggen. Tweede, minstens zo belangrijke, doel van de training is het motiveren van degenen die het ‘in zich’ hebben. Wetenschappelijk onderzoek bepleit de noodzaak dat mensen die de overstap wagen in hoge mate gemotiveerd zijn hiervoor. Onderdelen van deze motivatie: enthousiasme, denken het te gaan kunnen (self-efficacy[1]) en ‘iets’ hebben met de beoogde doelgroep. Dit is van groot belang in deze tijden van lerarentekorten, want het onderwijs heeft topdocenten nodig! Je maakt kennis met de ins en outs van het beroep van leraar. Wat is het primaire proces van lesgeven? Hoe bereid je een les voor? Wat zijn de taken van een docent? Hoe ga je met leerlingen om?  En met een lastige klas? Tijdens de training Zin in Lesgeven krijg je antwoord op deze vragen en ben je beter in staat om de juiste keuze te maken.

 

Programma

In drie dagen (van 9.00 tot 18.00 uur) krijg je zes modules:

Dag 1  (ochtend):       De docent

(middag):        De les voorbereiden

Dag 2  (ochtend)        De les geven

(middag):        Jij als docent

Dag 3  (ochtend):       De lastige klas

(middag):        Presentaties FotoFolio

Op de laatste middag presenteer je je FotoFolio. Daarin laat je zien wat de training en eventuele andere oriënterende activiteiten, zoals meelopen in de klas, een gesprek met docent, podcast beluisteren voor jou betekenen.  Wil je leraar worden? Of toch niet?  Wat is je verdere plan, enz.

 

Wetenswaardigheden

 • Al meer dan 2500 mensen volgden deze training!
 • Het gaat om drie volle dagen van 9.00 tot 18.00 uur:
 • Intensief, kort en krachtig!
 • Er is theorie, maar vooral ook praktijk: een les voorbereiden en geven, in gesprek met elkaar, delen van bevindingen en plannen, omgaan met een lastige klas, enz.
 • Het maakt niet uit of je een overstap naar het po, vo, mbo, hbo/wo of speciaal onderwijs overweegt. Van belang: In de oriëntatie ontdekken welke doelgroep het beste bij je past.
 • Je krijgt een adviesgesprek over jouw keuzes. Aan het eind van de training en na een paar weken.
 • Deze training is ook bedoeld voor mensen die (vrij) zeker zijn van het leraarschap. Dit geldt zelfs voor ongeveer de helft van de deelnemers. Van belang (blijkt uit onderzoek): bevestiging krijgen van een ander, nog enthousiaster en gemotiveerder worden, nog grotere mate van self-efficacy krijgen en verwachtingen managen.
 • Veel mensen die dat niet doen ervaren bij de entree een ‘realityshock’ die tot uitval kan leiden. Ook bij second-career teacher is de uitval na 5 jaar 25%.
 • Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de impact van de training (in combinatie met andere oriënterende activiteiten): beter toegerust starten waardoor de uitval minder groot is.
 • Zo nodig kun je de training online volgen. In coronatijd is dit 15x gedaan.

 

Trainers

De trainers weten waar ze het over hebben, ze zijn enthousiast over onderwijs. Ze nemen geen blad voor de mond bij hun advies aan  de deelnemers en ondersteunen  bij eventuele vervolgtrajecten.  Tijdens de training hanteren ze het principe ‘Teach-As- You-Preach’.

 

Bewijs van Deelname

Na het volgen van de training  ‘Zin in lesgeven’ ontvang je een bewijs van deelname.

Meer informatie, plaats en data

Wil je meer informatie over de training Zin in Lesgeven kijk dan op www.windesheim.nl/zininlesgeven

Je kunt ook mailen met projectleider en trainer Arend Jan Zwarteveen van Zin in Lesgeven:

E: aj.zwarteveen@windesheim.nl

Warmdraaien?!

Wil je alvast een beetje warmdraaien? Luister dan naar de Podcast Zin in Lesgeven die trainer Arend Jan Zwarteveen samen met Peter van der Zwaal van het Zuidhollandse project Leraar van Buiten maakt. Te beluisteren via je favoriete podcastapp of via https://zininlesgeven.podbean.com

[1] Een hoge mate van self-efficacy wil zeggen dat iemand het rotsvaste vertrouwen in zichzelf heeft dat het gaat lukken om een taak (lees: het leraarschap) die nog uitgevoerd moet worden tot een goed einde te brengen.