Skip to main content

Frank Wielink

Geeft les op: Pax  Christi College

In de vakken: biologie, NLT (Natuur, Leven en Technologie) en science

Aan: havo 4 en 5, vwo 4, 5 en 6

Wie is Frank?

Na het behalen van zijn eerstegraads diploma als biologiedocent, maakte Frank van Wielink al snel de stap naar het Pax Christi College. Hij geeft daar nu al 17 jaar met plezier les. “Ik vind biologie het mooiste vak om te geven. Het is heel gevarieerd, met veel practica en buitenlessen. Als biologiedocent geef je les over wetenschap die zich continu ontwikkelt. Het is een veelzijdig vak waarvan je altijd zeker weet dat het actueel is.”

Van student-assistent naar volwaardig docent

Frank haalde zijn lesbevoegdheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens zijn bijbaan als student-assistent waarbij hij jongerejaars begeleidde bij practica, besefte hij wat hij wilde doen. “Ik stond wat uit te leggen aan mijn groepje eerstejaars. Toen ik klaar was, zag ik dat de hele practicumzaal naar me luisterde. Dat was het moment dat ik erachter kwam dat ik eigenlijk al een leraar was, ook al hield ik mezelf voor dat ik helemaal geen leraar wilde worden.”

“Tijdens een snuffelstage merkte ik dat de rol van politieagentje spelen niet bij me paste, ik vond vooral het overdragen van kennis en vaardigheden heel leuk. Inmiddels vind ik de interactie met mijn leerlingen juist het leukste van mijn beroep. Door zelf gemotiveerd les te geven, motiveer je ook de kinderen. Dat is een prachtige uitdaging.”

Het leraarschap is een ambacht

Frank vindt zijn baan heel leuk en weerlegt daarom graag de misvattingen over het onderwijs. “Ik erger me al jaren aan de vervelende verhalen over het vak. Het is een ambacht dus het ligt niet iedereen, maar ik vind mijn baan helemaal niet zo zwaar als mensen beweren. In het onderwijs zitten ook geen mensen die ambitie hebben om veel geld te verdienen. Het gaat er juist om dat wij de leerlingen wat bij willen brengen.”

Om het lerarentekort terug te brengen, probeert Frank potentiële leraren te inspireren. “Ik vind het leuk om kennis en attitude over te brengen aan mensen. Ik wil leerlingen iets van de wereld laten zien, zodat het ze verder brengt in hun leven. Dat is mijn motivatie. Verder is bij ons het personeelstekort niet zo extreem als de NOS vertelt. Het is soms lastig om vacatures van bepaalde vakken te vullen, maar daar wordt altijd wel een oplossing voor gevonden. ”

In de bovenbouw lesgeven, zorgt voor het grote voordeel dat je lesgeeft aan leerlingen die voor het vak hebben gekozen. “Je kunt een school als een minimaatschappij zien. Als je leerlingen in de klas hebt die het vak écht niet leuk vinden dan daalt de motivatie van de rest van de klas. Geïnteresseerde leerlingen zorgen ervoor dat je dieper de lesstof in kan gaan.”

Het motto van Frank:

“Als je kinderen iets wilt leren, dan moet je als docent ook blijven leren.”

Het enige wat bij lesgeven vaststaat, is de lesstof. “Als je als leraar al jarenlang op dezelfde manier lesgeeft, dan mag je jezelf wel even achter de oren krabben. Een goede leraar schat zowel individuele leerlingen als hele groepen in. Zo bepaal je hoeveel hulp iedereen nodig heeft en wat de leerlingen zelf al kunnen. De juiste balans zorgt voor een ideale les.”

Geïnteresseerd in een lerarenopleiding? Bekijk je mogelijkheden bij de HAN!

“Je blijft altijd jong in het onderwijs want je publiek wordt nooit ouder” – Frank van Wielink, docent op het Pax  Christi College