Skip to main content

Klaas Bergers

Geeft les op: het Mondial College

In de vakken: Nederlands

Aan: vmbo, 3e en 4e leerjaar

Wie is Klaas?

Voor Klaas Bergers was het na een superleuke geschiedenisles op de basisschool snel duidelijk: hij wilde het onderwijs in. “Maar dan zit je op de middelbare school en is terug het onderwijs in gaan, het laatste wat je wil. Na de middelbare school ben ik rustig gaan nadenken: ik wil met jonge mensen werken, maar niet met jonge mensen in een crisissituatie of die ziek zijn. Dan ga je het lijstje af en staat het onderwijs toch ineens bovenaan.”

Een echte vmboman

Klaas heeft de laatste vijftien jaar in het vmbo gewerkt, daarvoor gaf hij les aan havo en vwo. “Ik ben een echte vmbo-man. Toen ik eenmaal een vmboklas had, wist ik het: dit is het leukste. Het mooie van het vmbo vind ik dat je als docent het verschil kunt maken. Zo kun je te maken hebben met leerlingen waarbij het leren niet altijd even makkelijk gaat, maar ook met leerlingen waarvan Nederlands niet hun eerste taal is. Tegelijk zijn het allemaal leerlingen met prachtige kwaliteiten om dingen te maken, bouwen en te zorgen voor andere mensen.Hierdoor heb je hele verschillende kinderen, die ook nog eens heel direct zijn. Maar ook dat vind ik heel leuk. Dus je moet snel kunnen reageren op verschillende leerlingen enverschillende situaties.”

Die verscheidenheid aan leerlingen maakt het voor Klaas erg bijzonder. “Je werkt met jonge mensen in een hele bijzondere leeftijdsfase. In deze fase zijn er allemaal dingen die ze voor het eerst doen: talenten ontdekken, hun eerste grote liefde, en ook doen ze voor het eerst stoute dingen. Ze maken veel mee dus ze komen ook met van alles naar je toe. Hoe het bij jou gaat en of jij dat vroeger ook gedaan hebt. Je maakt leuke dingen mee met leerlingen, maar ook verdrietige dingen, als opa, oma of een ander familielid overlijdt bijvoorbeeld. Maar daardoor sta je wel heel dichtbij de leerlingen en dat is erg fijn.”

Per klas en per leerling verschilt het hoe je ze benadert, maar bij Klaas is er wel altijd één overeenkomst. “Hoe geef ik een positieve wending aan gedragsverandering? Daar ben ik constant mee bezig want dat vind ik echt belangrijk.”

Veelzijdig werk

“Sommige mensen denken dat je elke dag dezelfde lessen staat te draaien, maar niks is minder waar. De ene les in een klas is altijd heel anders dan dezelfde les in een andere klas. Het is heel afwisselend en dat komt door meerdere dingen. Naast de verschillende leerlingen spelen ook de maatschappelijke ontwikkelingen een grote rol.”

“Elke dag jonge mensen om je heen, houd je echt heel erg jong. Daarnaast is het ook nog mogelijk om binnen de organisatie andere taken op te pakken. Als je super sportief bent, kan je helpen met de sportdagen, wanneer je goed bent in organiseren dan kun je helpen met de buitenlandse reizen. Er zijn heel veel taken en mogelijkheden om je in de breedte te ontwikkelen. Het is veel meer dan voor de klas staan.”

Het motto van Klaas:

Als docent maak je echt het verschil voor een leerling.

“Naast het vak wat je geeft, ben je ook bezig met de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. En doordat je ze iedere dag ziet, sta je heel dichtbij ze. Veel dichter dan sommige mensen denken.”

 

Geïnteresseerd in een lerarenopleiding? Bekijk je mogelijkheden bij de HAN!

“Ook na 25 jaar leer je elke dag weer iets nieuws van de leerlingen” – Klaas Bergers, docent Nederlands op het Mondial College