Skip to main content

Ben je al leraar en wil je in Nijmegen werken?

Werk je al als docent? Maar nog niet in Nijmegen? Kom dan hier heen! Nijmegen is een prachtige plek om je carrière als docent voort te zetten.

Ik wil leraar worden

Hoe is het om docent te zijn in Nijmegen?

Misschien gaat het er in Nijmegen wel heel anders aan toe dan je gewend bent. Of misschien ben je gewoon benieuwd naar de sfeer op de scholen hier. Op deze pagina stellen alle scholen uit Nijmegen zich voor, zodat je kunt zien of de scholen goed bij je passen.

Wij helpen je graag met het leren kennen van de verschillende scholen en docenten hier in Nijmegen. Met Kijkje in de klas en Meet the teacher heb je twee mogelijkheden om de situatie in Nijmegen beter te leren kennen.
Kijkje in de klas geeft je de mogelijkheid om samen met een leraar te kijken in een Nijmeegse klas. Zo proef je de sfeer van de school en zie je ook hoe de situatie in Nijmegen is. Je krijgt ook de tijd om samen met een andere leraar te praten, om zo ervaringen uit te wisselen.

Meet the teacher draait meer om het docentschap en minder om de klas zelf. Je gaat in gesprek met iemand die al langer lesgeeft in Nijmegen en al jouw vragen kan beantwoorden. Niet alleen over het vak, maar ook over Nijmegen zelf.

Meet the teacherKijkje in de klas

Tweede bevoegdheid halen

Ben jij al vakdocent in het middelbaar onderwijs of in het MBO en wil je een tweede bevoegdheid halen? Docenten zijn hard nodig, zeker in de tekortvakken! Wil jij je kansen op de arbeidsmarkt vergroten of wil je je huidige werk een nieuwe boost geven? Ben je samen met je schoolleider aan het kijken hoe je nog breder inzetbaar kunt worden in jouw school of schoolbestuur? Behaal dan via een verkort en flexibel deeltijdtraject je tweede (of derde) tweedegraadsbevoegheid. Of kies voor een onderwijsmaster in de schoolvakken Nederlands- Engels- Economie en Wiskunde bij de HAN. Omdat je al een onderwijsbevoegdheid hebt, kun je in een flexibel verkort traject door vrijstellingen snel je bevoegdheid voor een ander schoolvak halen.

Het lerarentekort groeit in de toekomst en ook andere ontwikkelingen binnen het onderwijslandschap volgen elkaar in razend tempo op. Steeds meer scholen zijn op zoek naar docenten die breed inzetbaar zijn. En in sommige vakken, bijvoorbeeld scheikunde, Duits, Frans, wiskunde, zijn de tekorten zeer voelbaar. Met een tweede tweedegraadsbevoegdheid vergroot je niet alleen je kansen op de arbeidsmarkt, maar ben je ook breder inzetbaar en help je de tekorten tegen te gaan.

Verkort opleidingstraject

Je opleiding bestaat uit twee delen:

  • Een vakinhoudelijk en vakdidactisch deel waarin je expert wordt binnen je vakgebied
  • Werkplekleren: werk of stage in de context van de nieuwe bevoegdheid

Het pedagogisch-didactische programma is voor jou dus volledig vrijgesteld.

Praktische informatie

Afhankelijk van de opleiding die je kiest, krijg je gemiddeld 1 middag/avond in de week les. Tijdens contactmomenten verdiepen studenten zich in de belangrijkste onderdelen van het van het vak.

Voor de meeste vakken hoef je niet verplicht aanwezig te zijn. Kun je een keer niet aanwezig zijn, omdat je bijvoorbeeld oudergesprekken hebt? Geen probleem! De stof uit de lessen wordt online aangeboden, zodat jij op een voor jouw geschikt moment thuis de les in kunt halen. Bekijk bij de deeltijdopleiding van jouw keuze onder ‘Praktische info’ de specifieke praktische informatie.

Toelating

Je bent toelaatbaar met een tweede- of eerstegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs. Hieronder vallen alle lerarenopleidingen. Voor sommige vakken gelden aanvullende toelatingseisen voor de verkorte opleidingstrajecten. Een voorbeeld: voor het volgen van de lerarenopleiding wiskunde geldt dat je minimaal wiskunde–B op havo-niveau hebt gevolgd. Voor de lerarenopleiding Engels en Duits doe je eerst een test om je taalniveau te bepalen. Bekijk bij de deeltijdopleiding van jouw keuze onder ‘Praktische info’ de specifieke toelatingseisen.

Kom kennismaken

Twijfel je nog of wil je weten welke vrijstellingen je krijgt? Neem dan contact op met ASK HAN. Natuurlijk ben je ook zeer welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek met een studieadviseur van de opleiding van jouw keuze. Of bezoek een Open Avond van de HAN en kom de sfeer proeven op de campus. Wil je ervaren hoe het voelt om bijvoorbeeld op een andere school een dag meelopen met een vakdocent? Meld je dan aan voor Kijkje in de klas. Je kunt ook in een persoonlijk gesprek met een vakdocent van een andere school praten over de kenmerken van zijn of haar vak. Waarom heeft zij of hij voor dat vak gekozen? Wat zijn verschillen en overeenkomsten met het vak waar jij nu al voor bevoegd bent? Meld je dan aan voor Meet the teacher.

Adviesgesprek

Wil je starten? Er wordt altijd in een adviesgesprek met een studieadviseur van de opleiding gekeken naar eerder verworven kennis en vaardigheden. Zo maken we samen met jou een programma op maat, bespreken we de vrijstellingen en krijg je een concreet beeld van jouw onderwijstraject. Als je in het bezit bent van een tweedegraadsbevoegdheid, hoef je bijvoorbeeld geen onderwijskundige vakken te volgen, krijg je vrijstelling voor de minor en voor verschillende algemene onderdelen. Dit kan jouw studieduur aanzienlijk verkorten!

Onderwijsmaster

Is het jouw ambitie om een (tweede) eerstegraadsbevoegdheid te behalen? Als je in het bezit bent van een tweedegraadsbevoegd voor die vakken, dan kun je bij de HAN de masteropleidingen NederlandsEngels, wiskunde en economie volgen.

Wil je jouw professionele ontwikkeling kracht bij zetten, maar kies je niet voor een aanvullende bevoegdheid? Met de Master Ontwerpen van Eigentijds Leren (MOVEL) op zak ben jij de professional met stuurkracht die een bijdrage levert aan de transitie naar eigentijds onderwijs.

Kosten

De studiekosten zijn onder meer afhankelijk van je vooropleiding(en) en je persoonlijke situatie. Wil je precies weten hoeveel collegegeld je gaat betalen voor een van onze opleidingen? Bezoek dan decollegegeldwijzer of neem contact op met ASK HANAanvullende kosten voor boeken, readers, schrijfmateriaal en computer- en internetfaciliteiten verschillen per opleiding. Kijk bij de pagina van de opleiding van jouw keuze.

Tegemoetkoming studiekosten

De lerarenbeurs is specifiek bedoeld voor leraren die al een lerarenbevoegdheid hebben en een bachelor- of master-opleiding willen volgen. kans is groot dat je in aanmerking komt voor een subsidie, bijvoorbeeld de lerarenbeurs of de tegemoetkoming leraren: Bekijk het overzicht van subsidiemogelijkheden.

De tweedegraads lerarenopleidingen van de HAN
De onderwijsmasters van de HAN

Werken en wonen in Nijmegen

Dan is leraar worden misschien wel iets voor jou! Daar kom je pas echt achter met Meet the Teacher en Kijkje in de klas. Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over Nijmegen als stad, omdat je misschien wilt verhuizen? Kijk dan hier! Into Nijmegen geeft je een goed beeld van onze stad en alles wat je hier kunt doen, zien en beleven. We zijn de oudste stad van Nederland, maar hebben de modernste vormen van onderwijs.

Neem contact op

Nieuws & verhalen

Wil je meer lezen over leraren in Nijmegen en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Wij hebben hieronder de interessantste berichten over het onderwijs verzameld. Ook lees je hier alles van de lerarenopleidingen van de HAN en de RU.

Leraar
19 oktober 2022

Ik heb al een lesbevoegdheid, maar wil meer uitdaging en breder inzetbaar zijn

  Ben jij al in het bezit van een tweedegraads lesbevoegdheid en wil je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten?…
Leraar
11 oktober 2022

De podcast “Mijn eerste jaar voor de klas” aflevering 1

  Lesgeven is een prachtig vak. Je kunt veel betekenen voor een ander. Maar het kan ook zwaar zijn, zeker…
Leraar
4 oktober 2022

Benieuwd hoe de vo-scholen in Nijmegen zorgen voor een zachte landing?

  Je hebt altijd al leraar willen worden en bent na de middelbare school gelijk een lerarenopleiding gaan doen. Of…
Alle nieuwsberichten