Skip to main content

Lisette Strooband

Geeft les op: het Mondial College

In de vakken: Economie

Aan: mavo, havo en vwo tot leerjaar 3

Wie is Lisette?

Wanneer de examenperiode aanbreekt, ziet Lisette Strooband elk jaar weer de spanning op de gezichten van haar leerlingen. “Je ziet de stress al maanden opbouwen en ze werken echt heel erg hard. Het is dan ook elke keer weer een voldoening om de opluchting op hun gezichten te zien, als de examens achter de rug zijn. Dan hebben ze het toch weer gehaald!”

Juffie

Lisette werkte eerst in de sales en marketing, maar ze vond het niet fijn om elke dag hetzelfde te doen. Toen een vriendin haar vroeg om een dagje mee te kijken bij haar in de klas, was Lisette verkocht. “Ik zat daar achter in de klas toe te kijken en voelde aan alles dat ik dit ook moest gaan doen. Die interactie tussen docent en leerling vond ik toen al geweldig, en ik geniet er nog elke dag van. Ik ben de kopopleiding gaan doen en had het enorm naar mijn zin bij mijn eerste stage op het ROC. Mijn leerlingen noemden me daar altijd ‘juffie’, en dat doen ze 15 jaar later nog steeds als ik ze tegenkom in de stad. Omdat ik zo enthousiast was, heb ik een vriend in de les laten meekijken, en nu is hij ook docent geworden. Enthousiasme werkt aanstekelijk!”

Omdenken

De persoonlijke klik met haar leerlingen vindt Lisette het leukst aan het werk. “Ik lach elke dag met ze. In de pubertijd gaat het leven alle kanten op, dus ik zorg er graag voor dat ze nog iets te lachen hebben. Als ze moe zijn of geen zin hebben in de les, maak ik daar altijd een grapje over zodat we er samen weer tegenaan kunnen. Ik zeg dan bijvoorbeeld dat als ze nu even hard doorwerken, ze eerder naar de pauze kunnen. In mijn lessen doen we niet aan problemen, maar aan omdenken. Dat motiveert altijd wel. Ik vind het fijn om te zien dat leerlingen echt hard willen werken. Ik investeer veel tijd in ze en dat merk je aan ze. Je ziet hun gedrag veranderen en je ziet ze enorm groeien. Dat maakt elke dag een succes.”

Bij twijfel, kijk mee

Ook bij het begeleiden van nieuwe docenten is Lisette positief ingesteld: “Ik vind het heel belangrijk dat mensen die twijfelen over docent worden, meekijken in de les om te voelen of het iets voor ze is. In de les zie je hoe leerlingen kunnen reageren en hoeveel waardering je voor je werk krijgt. Ik begeleid ook vaak stagiairs. We bespreken dan hoe ze de les vonden en ik stuur veel aan op reflecteren. Ik adviseer ze altijd veel mee te kijken. Als je een klas binnenstapt, weet je echt wel of het is voor je is of niet. Ik zeg altijd: bij twijfel, kijk mee.”

Luizenleventje

“Ik krijg vaak te horen dat het leraarschap een makkelijk baantje is. Men denkt dat door de vele vakanties wij lekker achterover kunnen leunen. Die vakantie hebben we juist nodig om bij te komen. Wat ze vaak niet zien, is hoeveel er eigelijk komt kijken bij het docentenvak. Je moet toetsen nakijken, lessen voorbereiden, zorgformulieren invullen, mentor- en oudergesprekken voeren, en je hebt ook nog veel vergaderingen. Aan de buitenkant ziet je alleen een docent, maar er zit zo veel meer achter. Soms is het om te janken, maar het geeft wel enorm veel energie en voldoening om zo veel tijd in leerlingen te investeren en er ook echt iets voor terug te krijgen. Dat maakt het harde werken meer dan goed.”

Het motto van Lisette

Het moet toch, dus laten we het leuk hebben”

“Dit zeg ik eigenlijk alleen als mijn leerlingen met tegenzin in mijn lessen zitten. Uiteindelijk moet je het toch maar met zijn allen doen. In mijn ogen kun je het dan net zo goed gezellig maken. Zo haal je leerlingen ook uit die ongemotiveerde sfeer.”

 

Geïnteresseerd in een lerarenopleiding? Bekijk je mogelijkheden bij de HAN!

“Lesgeven is niet chagrijnen maar lachen” – Lisette Strooband, docent en mentor op het Mondiaal college