Skip to main content

Maik Drolenga

Geeft les op: het Maaswaal College

In het vak: aardrijkskunde

Aan:  mavo, havo en vwo tot leerjaar 3

Wie is Maik?

Met zijn oprechte interesse in leerlingen creëert Maik een sterke band met hen. “Op maandag vraag ik altijd even hoe hun weekend is geweest. Dit is een van de voorbeeldjes waarmee ik laat merken dat ik leerlingen echt zie. Ik heb nu het punt bereikt dat ze zelf naar me toe komen wanneer ze mijn hulp ergens bij nodig hebben.” Maik probeert tijdens zijn lesvoorbereiding zoveel mogelijk in te spelen op de leef- en belevingswereld van de leerlingen. “Dit zorgt ervoor dat ze het inhoudelijke verhaal beter snappen. Leerlingen raken hierdoor vaker intrinsiek gemotiveerd en gaan vol enthousiasme aan de slag!”

Van basisschoolonderwijs naar voortgezet onderwijs

Maik studeerde aan de HAN in Nijmegen. “Ik begon met de pabo, met het idee dat ik met een eigen basisschoolklas ook veel afwisseling binnen het lesgeven zou hebben. In het eerste jaar van de opleiding kwam ik erachter dat ik helemaal niet op mijn plek zat. Wel was het duidelijk dat ik lesgeven erg leuk vond, daarom heb ik toen gekozen voor het vak waar ik nog steeds de meeste interesse in heb: aardrijkskunde.”

Tijdens zijn LIO-stage bij het Maaswaal College kreeg Maik een baan aangeboden. “Ik ben vroeger zelf ook leerling geweest op deze school. Eigenlijk was het mijn intentie om met een frisse start op een nieuwe school te beginnen, maar toen ik dit aanbod kreeg, kon ik het niet afslaan. Voordat ik lesgaf op de middelbare school was ik bang dat er te weinig afwisseling zou zijn, omdat je maar in één vak lesgeeft. Zo maakte ik de keuze om steeds meer taken op me te nemen. Ik ben nu naast docent ook mentor, begeleid stagiaires, maak uitstapjes naar hogescholen en ben intern vertrouwenspersoon van de organisatie. De afwisseling binnen al deze werkzaamheden geeft mij veel voldoening.”

Aardrijkskunde

Actueel nieuws is goed te gebruiken binnen de lessen aardrijkskunde. “Als er iets bijzonders gebeurt in de wereld, is het interessant om dit met leerlingen te delen. Kijk maar naar de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Je kunt dit uitvoerig met de leerlingen bespreken en ondertussen koppelingen maken met de inhoud van het vak. Het is belangrijk om de stof aan te laten sluiten op hun belevingswereld. Op die manier betrek je je leerlingen echt bij de les.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Na de coronatijd werd het duidelijk dat middelbare scholieren over het algemeen ongelukkiger zijn en last hebben van motivatieproblemen. Is het de verantwoordelijkheid van de leraar om dit op te lossen? Maik beantwoordt: “Het is een misvatting dat de leraar dit probleem in z’n eentje kan oplossen. Natuurlijk heeft een leraar een grote verantwoordelijkheid, maar die deelt de docent met iedere persoon waarmee de leerling in contact staat. Op onze school doen we er alles aan om handvaten te bieden op het moment dat leerlingen vastlopen. De leerlingbegeleiding is en blijft uiteindelijk een gedeelde verantwoordelijkheid van de mentor, vakdocent en ouders.”

Aantrekkelijk onderwijs

Maik probeert op verschillende manieren het onderwijs aantrekkelijker te maken. “Ik begeleid eerstejaars stagiaires en laat ze meekijken bij verschillende lessen. Vervolgens zie je dat ze met veel vragen komen. Daar speel ik op in en geef hen aan de hand daarvan kleine tools mee die het eerste contact tussen leerling en stagiair makkelijker maken. Ook probeer ik mijn bestaande collega’s te ondersteunen. Ik help ze een totaaloverzicht te maken van de taken en werkzaamheden voor een langere periode. Zo loop je niet achter de feiten aan en kun je je op drukke werkpieken voorbereiden.”

Het motto van Maik:

“Je bereikt het meeste met positiviteit.”

Het is voor Maik heel belangrijk om zichzelf te zijn. “Ik ben positief ingesteld. Mijn werkzaamheden probeer ik altijd met die positieve benadering uit te voeren. Wanneer je bijvoorbeeld iemand aanspreekt op ongewenst gedrag, is de manier hoe je dit brengt van groot belang. Met positiviteit maak je het verschil.”

Geïnteresseerd in een lerarenopleiding? Bekijk je mogelijkheden bij de HAN!

“Positiviteit maakt de wereld een stukje mooier” – Maik Drolenga, docent en mentor op het Maaswaal College