Skip to main content

Martine Elhorst

Geeft les op: het Pax Christi College

In de vakken: Huiskamermentor

Aan: vmbo-basis en -kader, bovenbouw

Wie is Martine?

Als huiskamermentor zie je 16 uur in de week dezelfde klas. Martine legt uit wat dat precies betekent: “met een huiskamermentor krijgen de leerlingen alle theorievakken van één docent. Zo kunnen wij als docenten snel schakelen als er iets is en zien de leerlingen maar één docent waar ze zich op kunnen focussen.”

Stoas in Dronten

Martine is eigenlijk per toeval lerares geworden. “Ik wist niet wat ik wilde doen. Ik heb altijd voor de grap gezegd dat ik wiskunde lerares wilde worden, maar dat ben ik nooit gaan doen. Net voordat ik mijn examens in ging, kwam ik een opleiding tegen op het Stoas in Dronten.” Nu, 23 jaar later, weet ze niet beter. “Dit is echt mijn ding, ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen. Ik haal hier zoveel energie uit.”

Voordat ze aan de slag ging als mentor, was Martine vakdocent. “Eerst heb ik lesgegeven in de vakken dierhouderij en verwerken agrarische producten. Dat was op een groene school en daar heb ik negen jaar gewerkt. Vervolgens ben ik op het Pax Christi College begonnen als docent mens en natuur. Er werd me gevraagd of ik de huiskamer klas wilde doen. Dat vond ik spannend, want wat nou als het niet loopt?  Vind ik de klas wel leuk en vinden zij mij wel leuk? Dit is waarom ik nooit basisschooldocent wilde worden.”

Kijken waar leerlingen thuishoren

Leraarschap gaat wat betreft Martine om de relatie die je opbouwt met de leerlingen. “Je moet investeren in de relatie met je leerlingen. Dan krijg je dat ook van ze terug. Ze gaan zich prettig voelen en durven zich bij je te uiten. En dat is echt het mooie aan het leraarschap.”

“Ik vind het belangrijk dat je leerlingen op de plek krijgt waar ze horen. Niet dat ze hier een diploma moeten halen, want dat lukt niet altijd en dat hoeft ook niet. Maar dat je echt gaat kijken naar waar ze zich op hun plek voelen. En dan hopen dat je zo de leerlingen gelukkig krijgt.”

Meegroeien

Martine heeft één klas vier jaar lang lesgegeven. “Dat vind ik toch echt wel het leukste, dat je meegroeit met de leerlingen. Vanaf het begin tot aan het eind maak je ze mee en dat zijn de leukste ontwikkelingen. Zo is er een leerling geweest die me mee wilde hebben naar het mbo. Dat vind ik geweldig, dan heb je het wel goed gedaan denk ik dan.”

Het motto van Martine:

“Leerlingen moeten op een plek terechtkomen die bij ze past!”

“Als leerlingen slechte cijfers halen, wordt er al snel gezegd dat ze een niveau lager moeten. Maar dat is niet altijd het geval. Ik vind dat je goed moet kijken naar hoe een leerling in elkaar steekt. Waar loopt diegene tegenaan en wat is de beste plek voor die leerling?”

“Niet alleen naar de cijfers kijken, maar kijk ook wat voor leerling je voor je hebt. Er zijn zoveel leerlingen die uit moeilijke thuissituaties komen waar we geen weet van hebben, die met een beetje liefde en aandacht al een heel eind komen. Maar dat moet je als docent wel willen zien en dat vind ik erg belangrijk.”

 

Geïnteresseerd in een lerarenopleiding? Bekijk je mogelijkheden bij de HAN!

“Liefde voor de leerlingen is het belangrijkste in het leraarschap” – Martine Elhorst, mentor en mentorbegeleider op het Pax Christi College