Skip to main content

Theo Reijnen

Geeft les op: het Mondial College Nijmegen

In de vakken: Scheikunde en Science

Aan: alle jaarlagen

Wie is Theo?

Ieder jaar vinden de leerlingen het examenjaar het spannendst. Dit jaar is Theo mentor van een examenklas van 21 leerlingen. “Het zijn leerlingen die tijdens een schooluitje naar Amsterdam 15 minuten voor afgesproken tijd terug zijn. Ik ben ervan overtuigd dat zij allemaal in één keer slagen. Het is een geweldige groep leerlingen die ik ook echt ga missen.”

Van landbouwkundig ingenieur naar het leraarschap

Theo studeerde aan de universiteit van Wageningen. “Ik volgde de opleiding Moleculaire wetenschappen. Na 6 jaar studeren, werd ik verplicht als militair ingezet. Daarna heb ik als vrijwilliger gewerkt en een cursus Arbeidsmarketing gevolgd om specifieker naar een betaalde baan te solliciteren. Toen kwam ik erachter dat ik het onderwijs toch erg aantrekkelijk vond.”

Hij volgde een verkorte pabo-opleiding in Rotterdam. “Ik ben twee jaar docent in het basisonderwijs geweest. De rector van het Lindenholt College was een vriend van mijn vader en hij nodigde me uit om op gesprek te komen. Zo ben ik het Nijmeegse onderwijs ingerold. Daarna heb ik mijn eerstegraads scheikunde gehaald. Ik help graag mensen en daarom is het onderwijs de juiste plek voor mij.”

Potentiële leraren inspireren

Een van de grootste misvattingen over het leraarschap die Theo opvalt, is dat docenten heel veel vakantie hebben. “Ik daag mensen altijd uit om één week mijn werk over te nemen. Daarna praat ik wel met ze verder. Tot nu toe durft niemand het aan.”

Theo doet op alle mogelijke manieren zijn best om potentiële leraren te inspireren. “Ik help studerende collega’s met praktijkonderzoek. Daarnaast promoot ik het vak ook veel onder mentorleerlingen. Vrij regelmatig zijn leerlingen het onderwijs in gegaan. Ze komen vaak terug om te vertellen wat ze doen.”

Afwisseling maakt het leraarschap mooi 

Theo doet dingen die hij leuk vindt, waardoor hij niet het gevoel heeft dat hij werkt. “Ik vind het leraarschap mooi omdat er altijd afwisseling is. Ik spreek bijvoorbeeld op conferenties, geef masterclasses, begeleid nieuwe docenten met hun onderzoek en ben stagebegeleider. Informatie delen staat altijd centraal. Ik vind het belangrijk dat iedereen het kan begrijpen. Er zijn genoeg verschillende manieren om onderwerpen uit te leggen, zodat écht iedereen het snapt. Het zit in mijn aard om mensen graag te helpen.”

Het motto van Theo:

“Ik geef de leerlingen graag dingen mee waar ze in hun latere leven iets aan hebben. Uiteindelijk wil ieder mens ergens mee bezig zijn waar die plezier uithaalt.”

“De leerlingen moeten een weloverwogen keuze maken over waar ze heen gaan na de middelbare school. Denk aan de profielkeuze, extra vakken en vervolgopleiding. Het zijn keuzes die grote invloed hebben op hun toekomst. Die voorbereiding op de rest van je leven, daar is het onderwijs ook voor. Mijn functie als leraar is leerlingen begeleiden daarin beslissingen te maken.”

Geïnteresseerd in een lerarenopleiding? Bekijk je mogelijkheden bij de HAN!

“Doe wat je leuk vindt en je werkt geen dag in je leven.” – Theo Reijnen, docent op het Mondial College