Skip to main content

Tom Heutmekers

Geeft les op: Het Pax Christi College

In de vakken: Scheikunde, NLT en Science

Aan: havo en vwo, onderbouw en bovenbouw

Wie is Tom?

In drie vakken lesgeven en alles rondom de ICT coördineren: Tom Heutmekers is dol op afwisseling. “Ik ben graag bezig. Ik geef al zeventien jaar les op het Pax Christi College en probeer het voor mezelf spannend te houden. Ik ben een paar jaar mentor geweest, en daar ben ik ben mee gestopt toen de vacature voor ICT-coördinator voorbij kwam: zo blijft het werk lekker divers!”

Met hangende pootjes terug

Tom studeerde Scheikunde in Nijmegen en is na een paar jaar werken aan een extra opleiding begonnen. “Ik heb onderzoek gedaan in het Radboud Ziekenhuis en was in afwachting van onderzoeksgeld dat aangevraagd was. Omdat ik ook altijd graag het onderwijs in wilde, heb ik ervoor gekozen om op dat moment aan de lerarenopleiding te beginnen.”

In 2004 liep Tom stage bij het Pax Christi College, maar ondanks de vraag of hij wilde blijven hangen, besloot hij na zijn stage te vertrekken. “Er kwam een aanbod voor een fantastisch onderzoeksproject in Wageningen en dat kon ik niet afslaan. Uiteindelijk ben ik er tóch mee gestopt en ging ik met hangende pootjes terug naar het Pax Christi College. Gelukkig was ik nog meer dan welkom.”

Helpen met humor

Een typische les van Tom zit naast interessante informatie ook vol met humor. “Op die manier houd ik de leerlingen bij de les. Ze luisteren meestal wel naar mijn onzinnige verhaaltjes, omdat ze weten dat het nog wel eens lachen kan worden. Niets zo stom als een grap missen, natuurlijk!”

Humor is voor Tom niet alleen een manier om lesmateriaal over te brengen, maar ook een methode om een band met zijn leerlingen op te bouwen. “Je creëert er een losse, open sfeer mee in de klas. Dat is voor mij erg belangrijk. En niet iedere klas krijgt dezelfde standaardgrapjes, hoor! Ik heb met verschillende groepen running-gags die van nature ontstaan. Dat schept een band.”

Van mentor naar ICT-coördinator

“Het kwartje zien vallen bij leerlingen, dat zijn de mooiste momenten in mijn werk. Leerlingen zeggen regelmatig dat ze nul komma nul van een onderwerp snappen. Vaak draaien ze wel weer bij als we er samen even goed voor gaan zitten. De meest gemaakte opmerking is dan ‘oh maar dit is eigenlijk heel makkelijk’. Dan reageer ik altijd ‘als het moeilijk was, had ik het zelf ook niet gesnapt’.”

Tom is mentor geweest van verschillende klassen. “Dat was ontzettend leuk, maar uiteindelijk miste ik de uitdaging in die functie. Dat had niets met de leerlingen te maken, af en toe moet ik gewoon iets anders doen. Die uitdaging heb ik gevonden in de rol van ICT-coördinator. Dit is weer een nieuw onderdeel dat mijn werk leuker maakt!”

Twee grote passies

Naast het Pax Christi College heeft Tom momenteel nog een andere onderwijs-gerelateerde werkplek. “Ik schrijf scheikundeboeken. Zoals ik al zei: ik hou wel van een beetje diversiteit.” Maar die diversiteit zoekt hij wel altijd in zijn twee grote passies: het onderwijs en scheikunde. “Ik ben voor het onderwijs gemaakt. Hier voel ik mij gewoon helemaal thuis. En wat is nou mooier dan mijn andere liefde te mogen onderwijzen.”

Het vak Science heeft Tom zelf opgestart. “Ik blijf ook zelf graag leren en groeien. Ik leer nog steeds nieuwe dingen over de scheikunde door de vragen die mijn leerlingen stellen. Die wisselwerking is heel inspirerend.”

Het motto van Tom:

“Echt leren doe je voor de klas”

“Je leert pas echt de fijne kneepjes van het vak, wanneer je voor de klas staat. Een goede docent word je door het gewoon te doen en kritisch te blijven op je eigen handelen.”

 

Geïnteresseerd in een lerarenopleiding? Bekijk je mogelijkheden bij de HAN!

“Het kwartje zien vallen bij leerlingen, dat zijn de mooiste momenten in mijn werk” – Tom Heutmekers, docent op het Pax Christi College in Druten