Skip to main content

Wil jij leraar worden omdat je wilt werken met kinderen? Dan ben je niet de enige! Binnen het leraarschap zijn er echt ook weer veel mogelijkheden waar je uit kan kiezen. Word je Leraar Basisonderwijs of kies je er toch voor om les te geven op een middelbare school? En welk vak of welke vakken wil je dan geven?

 

Past het werken met kinderen bij mij?

 

Allereerst is het ook belangrijk om je af te vragen of het werken met kinderen wel bij je past. Ben je bijvoorbeeld stressbestendig, geduldig, zorgzaam en een makkelijke prater? Kan je goed luisteren, creatief denken, conflicten hanteren, grenzen stellen en heb je inlevingsvermogen? Zomaar een aantal vaardigheden die jij nodig hebt in het werk met kinderen.

Daarnaast is het belangrijk dat je het leuk vindt te begeleiden, contact met ouders te onderhouden, afwisseling te hebben en kinderen, jongeren en adolescenten te zien opgroeien. Je levert ook een bijdrage aan de gezondheid en het welzijn van anderen.

 

Wat voor leraar word ik?

 

Werken met kinderen brengt dus veel verantwoordelijkheid en afwisseling met zich mee. Maar welke kanten kan je nou echt op als je besluit leraar te worden? Je kan het basisonderwijs in gaan en Leraar Basisonderwijs worden. Of je kan gaan werken op een middelbare school en tweedegraadsvakdocent worden. Zowel in het basisonderwijs als in het middelbaaronderwijs kan je er ook voor kiezen om docent Lichamelijk Opvoeding te worden.

 

Welke opleiding kan ik kiezen?

 

Wat je ook wilt worden, het begint bij het volgen van de opleiding die daarbij hoort. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (de HAN) biedt zowel voltijd als deeltijd bacheloropleidingen aan die jouw opleiden om docent te worden. Je kan bij de HAN voltijd studeren aan de PABO, de opleiding Leraar Aardrijkskunde, Leraar Biologie, Leraar Duits, Leraar Economie (en nog veel meer) volgen of studeren voor Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO). Daarnaast biedt de HAN ook nog Masters in Leraar Nederlands, Leraar Engels, Leraar Wiskunde en Leraar algemene Economie aan. Genoeg keuze dus in lerarenopleidingen bij de HAN.

 

Hoe verder?

 

Er is een grote vraag naar leraren. Er staan veel vacatures open en de baankansen als leraar zijn dus groot. Wil jij je eerst nog verder oriƫnteren of het werken met kinderen en dus bijvoorbeeld het leraarschap iets voor jou is? Bekijk dan de volledige kennispagina van de HAN hier.