Skip to main content

Kevin Jongen

Geeft les op: het Dominicus College

In de vakken: Biologie en Universum

Aan: havo en vwo, onderbouw

Wie is Kevin?

Een schooljaar dat ruw begint, is niet gelijk afgeschreven voor de rest van het jaar. Aan het einde van dat jaar kan de sfeer echt 180 graden zijn gedraaid. Kevin Jongen maakte dat mee in zijn LIO-jaar. “Als leraar in opleiding had ik een 3 havo-klas, wat echt een pittige groep was. Het eerste halfjaar heb ik moeten vechten om de klas onder de knie te krijgen.”

Deze klas heeft Kevin het meest uitgedaagd, maar ook het meest verrast. “Op de laatste lesdag had de klas een afscheidsfeestje georganiseerd omdat ze het zo leuk vonden met mij dat jaar. Dat was een echte verrassing! Het begon met een bedankwoordje en eindigde met confettikanonnen, die ik gelukkig niet zelf hoefde op te ruimen”, lacht Kevin.

Afwisselende gedachtegangen

Na dit bijzondere opleidingsjaar begon het leraarschap pas echt. Kevin staat nu vijf jaar voor de klas en geeft les aan de onderbouw van havo en vwo. “Ik vind de afwisseling erg fijn. Zo hebben leerlingen uit de 1e klas nog meer die verbazing in zich, terwijl je met leerlingen uit de 3e klas alweer veel volwassenere gesprekken kunt voeren.”

Van alle onderdelen uit het leraarschap is voor Kevin het lesgeven zelf het leukst. Hij zoekt graag de interactie op met zijn leerlingen. “Die interactie, daar krijg ik enorm veel energie van. Om erachter te komen wat hen bezighoudt en wat zij interessant en belangrijk vinden.”

Leraar als laatste redmiddel

Na een studie die Kevin toch niet helemaal lag, kwam de volgende uitspraak voorbij: “als alles mislukt, kun je altijd leraar worden”. Die uitspraak heeft Kevin op een positieve manier aan het denken gezet. “Volgens mij is het leraarschap juist heel leuk en helemaal geen laatste redmiddel. Met dat idee in mijn achterhoofd ben ik het onderwijs in gegaan.”

Dat Kevin biologie ging geven, was niet helemaal vanzelfsprekend. “Biologie was misschien niet mijn beste vak, maar ik vond het wel altijd heel leuk en interessant. Daarnaast had ik als middelbare scholier altijd al plezier in dingen uitleggen aan anderen. Het maakte niet uit voor welk vak, ik deed het graag, zelfs in mijn tussenuren.”

Naast biologie geeft Kevin ook het combinatievak universum. “Universum is eigenlijk een mix van natuurkunde, scheikunde, wiskunde, techniek en biologie. Daardoor is het een heel gevarieerd vak waarbij je vooral praktisch aan de slag gaat.”

Wisseling in docenten

Van het lerarentekort merkt Kevin gelukkig niet heel veel. “Bij biologie valt het lerarentekort nog mee, maar in mijn mentorklas merk ik wel dat de leerlingen vaak nieuwe docenten hebben. Dan hebben ze ineens drie docenten in één jaar en dan merk je wel dat ze daar last van hebben.”

Kevin roept dan ook al zijn potentiële collega’s op om het onderwijs in te gaan. “Je krijgt er zoveel voor terug. En is het natuurlijk een mooie baan die de maatschappij vooruit helpt. De wereld kan wel wat meer onbaatzuchtige mensen gebruiken.”

Het motto van Kevin:

“Lesgeven is meer dan presenteren.”

“Veel mensen denken dat als je goed kan praten of presenteren, je ook meteen les kunt geven. Maar goed presenteren is denk ik een van de minder belangrijke dingen die je moet kunnen als leraar. Wanneer ik het beste of mooiste verhaal ter wereld vertel, maar er niemand naar me luistert, heeft het totaal geen zin. Je moet weten hoe je de leerlingen meeneemt in je verhaal en dat heeft alles te maken met contact leggen.”

 

Geïnteresseerd in een lerarenopleiding? Bekijk je mogelijkheden bij de HAN!

“Ik moest echt een halfjaar vechten om mijn allereerste klas onder de knie te krijgen” – Kevin Jongen, docent en mentor op het Dominicus College