Skip to main content

Mart Beulen

Geeft les op: het Dominicus College

In de vakken: Economie en Bedrijfseconomie

Aan: havo 5, vwo 5 en vwo 6

Kijkje in de klas

Wie is Mart?

Na lesgeven op de Fontys en de HAN maakte Mart Beulen de overstap naar het Dominicus College. “Als docent draag je écht iets bij aan jongere mensen. Leerlingen zijn vaak erg nieuwsgierig en staan open om nieuwe dingen te leren. Ik geniet ervan om jongeren iets te leren en leuke gesprekken met ze te hebben. Ik voel me goed in het onderwijs.”

Van het bedrijfsleven naar het docentschap

Mart werkte eerst in het internationale bedrijfsleven, maar het docentschap bleef altijd een serieuze optie. “De onderlinge competitie en de onrealistische deadlines in het bedrijfsleven zorgden voor een carrièreswitch. Al snel kwam ik bij het Dominicus College terecht. Afgelopen juni heb ik mijn eerstegraads lesbevoegdheid in economie gehaald aan de Radboud Docenten Academie, dus ik mag nu bedrijfseconomie én economie geven.’’

Mart vertelt over zijn geluksmomentje binnen het onderwijs. “De informele gesprekken met de leerlingen houden je jong. Na een les over de effecten en oorzaken van inflatie, hebben een aantal leerlingen onderhandeld met hun ouders over hun zakgeld. De volgende les vertelden die leerlingen vol trots dat zij hun zakgeld hebben verhoogd door de rekenvoorbeelden uit de les te gebruiken. Het is iets kleins, maar het is erg mooi om te zien hoe trots de leerlingen waren dat het was gelukt.’’

Negatief beeld rondom docentschap

Dat de werkdruk hoog is binnen het onderwijs weten de meeste mensen. Maar dat betekent niet dat er geen moment zijn waarop je rustig kunt werken. “De werkdruk ligt inderdaad hoog, maar er zijn ook genoeg momenten waarin je rustig ademhalend je werk kunt doen. Je leert je tijd ook steeds beter managen door ervaring en efficiënter werken. Ik wil wel benadrukken dat de werkdruk beter moet. Dat maakt werken in het onderwijs aantrekkelijker én zo behouden we leraren die nu twijfelen door de druk.”

Mart wil daarnaast graag het negatieve beeld rondom het docentschap veranderen. ‘’Je levert als docent een mooie bijdrage aan de ontwikkeling van onze volgende generatie. Het lerarentekort zorgt er helaas voor dat er onbevoegde docenten voor de klas staan. Je zou het zelf als leerling ook niet fijn vinden als je docent de lesstof niet goed kent, toch? We hebben opgeleide docenten nodig om de volgende generatie vorm te geven.”

Het motto van Mart:

“Leerlingen leren pas écht als ze het nut van de leerstof gaan inzien.”

“Het is ontzettend belangrijk dat leerlingen begrijpen waarom ze iets moeten leren. Daarom probeer ik altijd te benadrukken wat zij aan een bepaald lesonderwerp hebben. Als ze dat begrijpen, zie je dat leerlingen meteen gemotiveerd en geïnteresseerd zijn. Dat maakt voor mij ook een drijfveer, want dat geeft je als docent energie.”

 

Geïnteresseerd in een lerarenopleiding? Bekijk je mogelijkheden bij de HAN!

“De leerlingen houden mij jong.” – Mart Beulen, docent op het Dominicus College